Vape ABC

Wat betekenen al die termen en begrippen??

Ongetwijfeld loop je tegen een hoop termen aan waarvan je denkt, wat? Hoe? Om dit allemaal een beetje makkelijker te maken hebben we een mooie lijst samengesteld op alfabetische volgorde om het allemaal wat duidelijker te maken. Kom je er nu nog niet uit of heb je nog inhoudelijke vragen, kan je altijd even een mailtje sturen naar [email protected]. Je krijgt altijd een passend antwoord, en als zelfs wij het niet weten, gaan we ons uiterste best doen om het voor je uit te zoeken.

 A

AIO: All in One

Voor de startende damper is dit een zorgeloze aanschaf, je hebt alles in 1 pakketje. Een standaard batterij, een tankje en een coil. Batterij opladen voor gebruik, liquid er in (20 minuten wachten) en dampen maar....

ATOMIZER (of coil)

Het onderdeeltje wat het mogelijk maakt om stroom om te zetten naar een gloeiend draadje om de damp te produceren. Rondom het gloeiende draadje zit in de meeste gevallen een katoenen hulsje wat de liquid absorbeert.

Justfog Atomzier 

 

B

BASIS:

Het begin van alle liquids ofwel de basisvloeistof waar later aroma's aan toe worden gevoegd, ook wel base genoemd. Deze basis is nicotinevrij en verkrijgbaar in diverse PG/VG verhoudingen. Vanaf 1 Juli 2019 zijn flessen groter dan 10ml niet meer leverbaar door aangepaste wetgeving. De flesjes zijn nu maximaal 10ml.

BATTERIJ:

Het hart van dampen, de aansteker die je vroeger gebruikte. Zonder stroom, geen vape. Vaak zit de batterij in de basis startset, bij de wat uitgebreidere mods dien je ze deze los bij te bestellen in de gewenste sterkte. Wanneer er bij een mod één of twee batterijen moeten, zal dit apart worden vermeld bij de productomschrijving. Bij de zogenaamde externe batterijen adviseren wij altijd een externe lader van bijv. Nitecore. Niet alleen voor de levensduur, maar ook voor de veiligheid is een aparte lader een must. Bewaar je batterijen los, of wil je een extra setje meenemen onderweg, vervoer ze dan altijd in een apart doosje (ook te bestellen in de shop). Een volle batterij heeft een enorme ontladingsspanning, en daar wil je voorzichtig mee omgaan. Zorg dat ze nooit in contact komen met ijzer of staal (denk aan sleutels). Neem ze ook nooit los mee in je zak.

 

Batterijen

C

COIL

Zelfde omschrijving als Atomizer: 
Het onderdeeltje wat het mogelijk maakt om stroom om te zetten naar een gloeiend draadje om de damp te produceren. Rondom het gloeiende draadje zit in de meeste gevallen een katoenen hulsje wat de liquid absorbeert.

CLAPTON

Clapton is een techniek met twee draden in 1 coil. Met deze techniek kan een coil worden gemaakt met meer materiaal en meer oppervlakte. Een clapton coil zal meer damp produceren.

D

DAMPEN

Noem het dampen, noem het vapen, het komt eigenlijk allemaal op hetzelfde neer. Deze twee termen kom je eigenlijk het meeste tegen en betekenen uiteraard exact hetzelfde.

DIY

Deze term is de afkorting voor Do It Yourself. De zelfbouwers kunnen in deze catagorie in de shop alle spullen vinden om zelf hun coils te maken, de gereedschappen die nodig zijn zoals tangetjes, Ohm-meters, coil-winders, bouwmatten, katoen, coildraad en drippers vinden.

E

E-LIQUID

E-Liquid is het zelfde als liquid, maar deze benaming kom je vaak tegen als afkoring van e-sigaret liquid.

F

FIRMWARE

Firmware is eigenlijk het besturings-systeem van een regulated mod. Net als veel andere electronische apparatuur zorgt firmware voor kleine modificaties van de mod. Dat kan van alles zijn, kleine en grote veranderingen. Het update van firmware hoeft niet altijd goed te zijn. Doe het alleen in overleg met ons of bij problemen met de mod die mogeijk gerelateerd zijn aan fouten in de (oude) firmware. Voor sommige mods geldt zelfs dat de garantie vervalt als er met de firmware is gespeeld. Daarom altijd even een berichtje voor upgrades uit te voeren.

G

GIER

Deze term kom je tegen bij uitleg over sommige liquids. Gier is het prikkelende gevoel in de keel bij het inhaleren van damp. Gier zal meer worden bij hogere contraties nicotine of hogere concentraties PG (propyleenglycol). Meer VG maakt de vloeistof dikker en minder 'prikkelend'

H

HEES

Hees is exacte zelfde als hierboven GIER. Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar komen op het zelfde neer.

I

J

K

L

M

MTL (Mouth to Lung)

Er zijn twee technieken om te vapen. De ene is MTL of Mouth to Lung en de andere is DL of Direct Lung. Voor de startende vaper is dit de beste methode omdat deze het dichtst bij normaal roken komt. Je neemt eerst een trekje, verzamelt de damp in je mond alvorens te inhaleren. Zo ben je het ook met de oude sigaret gewend. De DL methode of Direct Lung zorgt dat de damp het eerste 'station' overslaat en direct naar je longen gaat. Met deze methode kan je ook grotere wolken produceren. Je zal ook sneller en meer liquid gebruiken.

N

NIC SALTS

Wat zijn NIC Salts? Dit zijn veelal liquids die worden gebruikt om je lichaam heel snel te voorzien van een nicotine behoefte. De nicotine die is opgelost in het zout zorgt voor een snelle opname en geeft, net als een gewone sigaret, snel het gevoel van voldoening. Er zijn een aantal regeltjes waar je rekening mee moet houden. Omdat deze liquid voorzien van 20mg nicotine, is dat de maximale concentratie die je kan kopen en die wij mogen verkopen. Veel merken hebben naast de 20mg nicsalts nu ook een versie met 10mg. Voor het minderen van nicotine een goede stap om uiteindelijk naar 0mg nicotine te gaan. Gebruik deze NIC Salts niet in een sub ohm vaper of op hoog wattage. Gebruik een kleinere vaper, op een laag wattage. Omdat de opname zo snel gaat, kan je in een zware vaper last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. 

O

P

PASS-THROUGH

Deze tekst zie je regelmatig voorbij komen in de specificaties van een mod of een e-sigaret. Wat wil dat nou zeggen? Simpele uitleg; dat je de e-sigaret kan gebruiken terwijl deze aan het opladen is.

PG

PG staat voor Propyleen Glycol en is de scheikundige naam voor de basisvloeistof voor e-liquids. De meeste liquids hebben een combinatie van PG en VG (wat staat voor Vegetable Glycerin en leggen we verderop uit). In de PG basisvloeistof worden aroma's toegevoegd wat zorgt voor de smaak van de damp. 

Q

QUICK CHARGE

Het opladen van batterijen is een punt van attentie. Wanneer je gebruik maakt een standaard mod of stick, het advies om nooit gebruik te maken van snelladers (meer dan 1A). Gebruik hiervoor een lader die geschikt is voor je e-sigaret of vraag ons advies. Laders van 1A zijn in de webshop te bestellen. Nieuwe modellen, waar nadrukkelijk is vermeld dat deze snelladen ondersteuren mogen wel tot 2A worden geladen. Meestal is een kleine e-sigaret in 30 tot 60 minuten weer volledig opgeladen. Bij twijfel, altijd even informeren.

R

RBA/RTA/RDTA

Deze termen kom je tegen bij het zelf maken van je coils. Voor de mensen die er echt een hobby van maken of nog goedkoper willen dampen kan je je zelf de kunst aanleren om zelf te bouwen. Met een RBA , wat staat voor Rebuildable Atomizer, kan je zelf aan de slag met coils en wick. Coils zelf draaien kan, maar we heb ook kant en klare in de shop. De wick, het katoen is ook verkrijgbaar in de shop in vele soorten en prijzen. Volgens de enthousiasten is de smaak van een RBA nog beter en intenser dan die van een 'fabriekscoil'. 

S

SHAKE & VAPE:

Helaas is Shake&Vape door aangepaste wetgeving niet meer leverbaar vanaf 1 Juli 2019. De meeste merken die in het verleden dit product hadden, hebben intussen deze liquids in een 10ml versie. Ook de flessen basisvloeistof groter dan 10ml zijn niet meer leverbaar.

SCHOONMAKEN

Bij het gebruik van een e-sigaret of een mod is schoonmaken belangrijk. Je wil natuurlijk altijd een frisse set, een schone atomizer zonder oude restjes of aangekoekte restjes liquid. Ons advies: bij het vervangen van de coil (en dat scheelt hoeveel je gebruikt), alle onderdeeltjes die los kunnen in een bakje met sop, ook de ringetjes en pyrex glaasje. De coil gooi je meteen weg als je toch alles uit elkaar hebt gedraaid. Even een half uurtje laten staan en daarna met lauw-warm water afspoelen. Daarna droog je de onderdeeltjes en laat je ze rustig opdrogen. Bij het in elkaar zetten van de atomizer gebruik je een nieuwe coil en kan je de tank vullen met een nieuwe liquid. Vuistregel is altijd om de liquid 20-30 minuten te laten intrekken zodat het katoen de tijd heeft om alle liquid goed te absorberen. Daarna rustig 'vuren' en langzaam het wattage opvoeren. Niet meteen op vol vermogen, maar in stapjes. Doe je dat niet, loop je altijd een risico je verse coil (en het katoen) te verbranden wat een nare en verbrande smaak geeft. Je vaper heeft regelmatig onderhoud nodig, voor een maximale levensduur en lekkere smaak.

SUB OHM

Sub ohm wil eigenlijk alleen maar zeggen, alle waardes onder 1 Ohm. Dat is meestal ook de grens tussen MTL en DL. DL (direct lung) coils zijn te verkrijgen tussen de 0,14 en 0,9 Ohm, subohm dus. Coils boven de 1Ohm zijn nagenoeg altijd gemaakt voor MTL (Mouth to Lung).

T

TC

Dit staat voor Termperature Control op een regulated mod. Wanneer coils gemaakt zijn van Titanium en van Nikkel is het mogelijk om TC te gebruiken. Je kan op je mod dan instellen welke temperatuur van de coil je wenst. Alleen van de materialen Titanium en Nikkel is voorspelbaar welke temperatuur ze worden wanneer ze op spanning worden gezet (de weerstand is bekend)

U

V

VG

Vegetable Glycerin is vaak het tweede basis bestanddeel van de e-liquid naast PG (zie boven) en is volledig plantaardig. De combinatie van deze twee zie je in vrij veel verhoudingen. De meest gebruikte is 70/30 en wil eigenlijk zeggen dat 70% van de totale basis VG is en 30% PG. Het is veel proberen en proeven om uiteindelijk de meest prettige combinatie te vinden. Liquids op basis van Shake & Vape moet nog worden gemengd met een 'shot' basis of nicotinebooster. Ook met deze basis of nicotinebooster kan je een beetje spelen, en deze zijn er ook weer in allerlei verhoudingen. Mensen met een PG-allergie worden ook geadviseerd om 100% VG te vapen. 

W

WAALWIJK

Want daar zitten wij. Met een rollende winkel, een losse winkel en de backoffice. 

WEGWERPSIGARET

Hier is het allemaal mee begonnen. De wegwerpsigaret bestaat uit een staafje (het witte gedeelte van een sigaret) wat de batterij was. Het filtergedeelte was een capsule met gedrenkte katoen met smaak. Op is op en deze kon de vuilnisbak in. Vanwege de kosten en de vervuiling van het milieu zijn we nu overgestapt op oplaadbare mods en hervulbare tanks/clearomizers. Veel podsystemen zijn nog wel gemaakt om weg te gooien en in zijn geheel te vervangen. Maar hier zitten niet de milieu onvriendelijke materialen in. Evolutie van de e-sigaret.

X

Y

Z